Energie & Uitstraling
 
Laat ik beginnen met de WAUW factor van Nero de hond van Ralph.
Wanneer Ralph in de vroege middag klaarstaat voor zijn manwerk galmt uit de boxen meerdere malen Via Va Holandia.
Door een gediskwalificeerde hond zijn ze eerder klaar met het blok manwerk, maar zo georganiseerd als het hier gaat, is het niet de bedoeling dat je
2
eerder dan het tijdschema het veld op loopt, dus ....nog maar een keer Via Va Holandia.
Exact volgens planning krijgt Ralph het seintje het veld op te mogen.
Bij het revieren gaat Nero ruim om de verstekken,om vervolgens optimaal aan te blaffen, tijdens het lossen na de vlucht dacht Nero er het zijne van en beet hier nogmaals vol in. In de ontwikkeling van het eerste deel van het rugtransport laat Nero oplettend volgwerk zien echter op Ralph wat hij gelukkig in het tweede deel verlegt naar de pakwerker.
Na een dominante overval uit rugtransport neemt Ralph zijn hond mee om te stellen over een afstand van 40 meter. En hier gebeurd, wat Ralph al eerder heeft mogen ervaren met dezelfde hond... Nero stelt zo hard dat de mouw niet gehouden wordt door de pakwerker en de hond met mouw vrolijk in de armen van zijn baas springt onder luid gejuich van het publiek. Wat een spektakel! Ralph mag zijn hond voor een 2de keer sturen om de steloefening te herhalen, het publiek klapt massaal en dit keer weet de pakwerker de mouw te behouden. In het commentaar gaf de keurmeester aan dat hij dit niet eerder had meegemaakt en "petje af voor de hond". Vol trots loopt Ralph met zijn Nero met 93 mooi verdiende punten het veld af.
Terug naar de vroege ochtend van deze vrijdag de 13 de.
Voor de rest van het Nederlandse team is het de dag waarop we ons appèl mogen laten zien. Al heel vroeg in de ochtend mag Arjen met zijn Nikey het veld op en direct in het koppel daarna loopt Chris. Ik zelf loop 's middags en direct na mij Peter. Voor de supporters wel prettig dat het zo allemaal achter mekaar te zien is.
Op dit WK is duidelijk dat in afdeling B het niet meer genoeg is dat je hond de oefeningen slechts uitvoert in technische zin. Het gaat voor een heel groot deel over hoe de hond de oefeningen doet! De uitstraling, de energie, de connectie baas-hond. Dit zijn heel belangrijker peilers geworden in het 'nieuwe' beoordelen. .... en wat heet nieuw, toen wij in 2015 aan het WK met onze andere hond DJ meededen, toen al werd er specifiek benoemt dat attitude en uitstraling het belangrijkste was, zeker in afdeling B. Deze keurmeester laat zien dat op deze manier naar de performance te kijken dit in de punten goed terug te zien is. Een foutje maken wordt minder zwaar aangerekend dan een hond die in het programma gespannen en zonder energie,plezier de oefeningen uitvoert. Ook inwerking op welke wijze dan ook wordt duidelijk gezien door de keurmeester en resoluut afgestraft door punten aftrek. Een hond die niet de juiste basispositie aanhoudt tijdens het gooien van het blok geeft punten aftrek. En JA zeker er zijn honden en geleiders die werkelijk een prachtig stukje appèl laten zien, met vrolijke energieke honden, die graag werken met hun baas die zonder inwerking zijn/haar hond als het ware toont aan het publiek c.q. Keurmeester!2
In de groene zone wacht ik samen met een deelnemer uit Finland voordat we het veld op mogen voor ons appèl. Na ons WK in mei, hebben we het 'beter in positie' volgen geoefend, geoefend en geoefend. Aikido vindt de trainingen een groot feest,..maar hoe zou hij zich hier tonen, wanneer het energieke spel wat hij als beloning krijgt, uitblijft. 'We gaan het zien, er is nu niets meer aan te doen' , we gaan plezier maken.
There we go; Aanmelden en Afliggen en ik sta in de bloedhete zon gaar te worden in het verstek waarin ik uit het zicht moet wachten terwijl de ander van mijn koppel zijn programma loopt.
Aikido kijkt me fris aan als ik hem ophaal, en met een vrolijk zwaaiende staart erop volgen we naar de startpaal. Met een vriendelijke knik van de keurmeester start ik mijn appèl. Ik heb achteraf mijn appèl terug gezien op livestream van WorkingDog.
En JA... we zijn heel blij met Aikido's inzet en energie, zijn uitstraling was top. De punten die de keurmeester aftrok is ons helder en met een grote punten aftrek bij de laatste oefening door een hapering in zijn vooruitsturen waardoor de beoordeling kelderde naar een voldoende komen we uitgeput, warm maar o zo blij het veld af. 87 punten op een WK en een beoordeling van de keurmeester dat Aikido energiek en en vrolijk werkt, daar zijn we blij mee en biedt nog veel perspectief voor onze jonge Aikido. Over 2 dagen wordt hij 4 jaar!
Morgen ochtend gaan we speuren. Ik en Peter in de ochtend, Chris en Arjen in de middag.
Morgen zijn wij allemaal klaar en alleen Ralph moet nog zondag appèl lopen.
We zijn er klaar voor, ik hoop gewoon dat Aikido zijn training goed kan gebruiken om hier lekker zijn werk te kunnen laten zien.
 

2

2