Powerfull impressions,
 
Dag 5.
Het is vandaag woensdag, de eerste wedstrijd dag.
Vandaag staat in het teken van het manwerk, voor mij, Peter, Chris en Arjen.  Met dank 🙏 aan Steffi Loidl voor de foto'sMet dank 🙏 aan Steffi Loidl
We zorgen dat we rond half 11 op de tribune klaarzitten om het blok manwerk te kunnen zien.
Het is hier mooi weer, een aangenaam zonnetje verwarmd de tribune wat wel zo aangenaam is voor het publiek.
Er wordt manwerk gedraaid met een pakwerker met een rechtse mouw voor het korte werk. Er zijn twee koppels pakwerkers die als koppel een blok draaien. Er is verschil in de koppels, het lot beslist in welk blok op welke pakwerkers je moet draaien.
Ruim een uur voordat we aan de beurt zijn wandel ik met Aikido op de groene strook langs de metro. Het wordt drukker en drukker, de mooiste campers met trailers staan op de campingplaats, de hondensport gaat er steeds professioneler uitzien. Dit is ook terug te zien in de talloze standjes, waar echt van alles op sport gebied en kleding te koop is. Ook voeding en fysiotherapie krijgt meer en meer de aandacht waar hier ook standjes van te vinden zijn.
Om 12.45uur mag Peter voor het Nederlandse team de spits afbijten met zijn Shadow. Ik volg zijn pakwerk door vanaf de deelnemers plaats mee te kijken via de livestream van workingdog.
Het aanblaffen in het verstek duurt mega lang, 45 seconde is lang, en dat vindt de hond van Peter ook, dit heeft hem veel punten gekost. Voor Peter is de WK een nieuwe ervaring. Binnen zijn hondensport carrière kan Peter met recht zeggen dat hij van 'vele markten' thuis is. Peter beoefend verschillende disciplines met zijn hond en stond afgelopen weekend nog op de Nederlands Kampioenschappen van de KNPV voor het onderdeel speurhond. Een ervaring rijker en 10 minuten later passer ik Peter op het deelnemers veld. Hij is klaar, ik ben er klaar voor!
In de zogenaamde groene zone wordt je verwacht met je hond, hier zijn geen andere honden toegestaan, binnen deze zone wordt de hond zijn schakelketting gecontroleerd, die door een bevestigde ring eraan voorkomt dat de ketting kan slippen. Oostenrijk heeft zo zijn eigen regels die strikt worden nageleefd door een optimale controle. Zo mogen er ook geen stokslagen gegeven worden door de pakwerkers, zo staat het in de wet, wat het IGP programma voorschrijft is hieraan ondergeschikt, dus wel stemdreiging maar geen stokslagen tijdens dit WK.
Van groene zone mag je de trap op zodat je van bovenaf op het veld kan kijken. Ik maak van deze gelegenheid gebruik waardoor Aikido kan zien dat er manwerk wordt gedraaid. Vervolgens worden we verwacht op de sintelbaan. Alles gaat exact op tijd! Diegene die het tijdschema heeft gemaakt heeft dit prima in elkaar gezet , het is aan de organisatie om dit tijdschema strikt te handhaven. Op de sintelbaan wordt ik begeleid naar de 'wacht' plek direct aan de gras rand en hier moet je lijn er al af zijn.
Ik wacht in focus en visualiseer nog éénmaal mijn 'revier' lijnen en het geven van mijn commando's. En dan is het zover, ik mag het gras op om naast het startpaaltje plaats te nemen. Uit de luidsprekers galmt Viva Holandia en ik hoor de Nederlandse supporters.... en dan is het stil... Met een hand omhoog en een bevestigende hand van de keurmeester kan er gestart worden met het revieren van de verstekken. En... in tegenstelling tot mijn revieren tijdens het NK nog maar enkele weken geleden, gaat het hier uitmuntend.
Bij het verstek aangekomen is Aikido iets brutaal en raakt de mouw vluchtig aan met zijn onderkant van zijn kaak. Ook mijn tijd van blaffen duurt lang, je bent bijna bang dat de keurmeester je vergeet te zeggen dat je naar het verstek mag.
Op onze site hebben we een Home made video geplaatst gemaakt door Marloes Vervat. Niet iedereen heeft livestream van WorkingDog en zo kan men zelf kijken hoe Aikido zijn werk gedaan heeft en waarom wij zo blij zijn met zijn inzet en resultaat !
Het blijft geweldig om zoveel handen te mogen schudden van mensen die de inzet en acties van Aikido zo waarderen. Zo zijn we trots op het compliment van de keurmeester die mij de2 hand schudde en zei dat Aikido een geweldige hond is. Real powerdog!
Een extra commando nodig voor het lossen en het aanraken van de pakwerker zijn de grootste puntentrekkers geweest. Tja, ik had beter enkele seconde later het los-commando kunnen geven, maar dat is allemaal achteraf. En zo is er iedere wedstrijd wel iets,.... dat houdt de sport interessant en een uitdaging.
Met 90 punten komen we trots het veld af en lopen door naar de chipcontrole in de koele ruimte onder het stadion.
De middag brengen we door op de tribune en zien honden prachtig appél lopen wat in de punten niet is terug te zien. Het blijft niet te volgen hoe er soms gekeurd wordt, de interpretatie van de keurmeester is niet altijd even helder, ook hier is duidelijk dat punten niets zeggen over de performance van de hond.
Nadat we de honden voor hun rust terug naar het hotel hebben gebracht, ( lang leve de aanhanger! ) zitten we klaar om het manwerk van Chris en Arjen te supporten.
De hond van Chris laat prima haar werk zien en krijgen 89 punten van de keurmeester. De hond van Arjen is wat minder bij de les en heeft veel extra commando's nodig om te lossen en zijn revieren start ook wat ongelukkig met een draai om het doel heen. Met 75 punten voor zijn pakwerk is Arjen nog steeds in de competitie. Het score bord laat al een hele lijst met namen van uitvallers zien. De grootste uitval ligt op het speurveld. Op een groots scherm toont Workingdog livebeelden vanaf de speurakkers en inderdaad, je voelt soms de machteloosheid van de geleiders die op 10 meter afstand toe moeten zien hoe hun hond er in het geheel niet uitkomt.
Wij sluiten onze lange enerverende dag af met een hapje eten in Wenen.
Vandaag zijn er foto's gemaakt door Rene Bosma en Steffi Loidl, waarvoor mijn dank!
Marielle Versseveld van Maatwerkfotografie zit inmiddels in het vliegtuig om hier morgen met haar camera op de sintelbaan te staan.
Morgenochtend start Ralph met speuren.
Wij zelf hopen er een ontspannen trainingsdag van te maken.
En natuurlijk zitten we ook morgen weer naar de diverse wereldtoppers te kijken vanaf de tribune!
 
 
 

 Foto impressie door René Bosma🙏
Dag 5 4 René Bosma

Dag 5 4 René Bosma

Dag 5 4 René Bosma

Dag 5 4 René Bosma

Dag 5 4 René Bosma